Δείτε ακόμη

Παιδικοί Σταθμοί

 

Π.Σ

 

Οι Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί του Δήμου Διονύσου αποτελούν κυρίως δομές αγωγής και διαπαιδαγώγησης για παιδιά προσχολικής ηλικίας με στόχο:

 • Να παρέχουν προσχολική αγωγή και διαπαιδαγώγηση σύμφωνα με τα πλέον σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα.
 • Να βοηθούν τα παιδιά να αναπτυχθούν σωματικά, νοητικά, συναισθηματικά και κοινωνικά.
 • Να ευαισθητοποιούν τους γονείς πάνω σε θέματα σύγχρονης παιδαγωγικής και ψυχολογίας, προσφέροντάς τους πληροφόρηση και καθοδήγηση.
 • Να βοηθούν τα παιδιά προσχολικής ηλικίας στην ομαλή μετάβασή τους από το οικογενειακό στο σχολικό περιβάλλον, αλλά και στο ευρύτερο κοινωνικό και εκπαιδευτικό πλαίσιο.
 • Να παρέχουν ημερήσια διατροφή και φροντίδα στα παιδιά που φιλοξενούν, τηρώντας τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.
 • Να διευκολύνουν τους εργαζόμενους και τους άνεργους γονείς.

Το Πρώην Ν.Π.Δ.Δ. ΚΟΙΠΑΠ “Η ΕΣΤΙΑ” έχει υπό την εποπτεία του συνολικά 8 Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς με δυνατότητα φιλοξενίας περίπου 400 παιδιών που τοποθετούνται στους Σταθμούς λαμβάνοντας υπόψιν τον τόπο κατοικίας τους και ανάλογα με την ηλικία τους ως εξής:

α ) βρέφη και νήπια ηλικίας από 18 μηνών έως και την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση δύνανται να φιλοξενήσουν οι Σταθμοί :

 1. Α΄ Βρεφονηπιακός Σταθμός Δροσιάς (πρώην ΙΒΣΑ)
 2. Β΄ Βρεφονηπιακός Σταθμός Δροσιάς
 3. Βρεφονηπιακός Σταθμός Άνοιξης
 4. Βρεφονηπιακός Σταθμός Κρυονερίου

β) νήπια ηλικίας από 2,5 έως και την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση φιλοξενούν οι Σταθμοί:

 1. Παιδικός Σταθμός Αγίου Στεφάνου Παράρτημα Α΄
 2. Παιδικός Σταθμός Αγίου Στεφάνου Παράρτημα Β΄(ΑΒΥΠ)
 3. Παιδικός Σταθμός Ροδόπολης
 4. Βρεφονηπιακός Σταθμός Διονύσου

Οι Βρεφονηπιακοί και Παιδικοί Σταθμοί του Δήμου μας λειτουργούν από την Σεπτεμβρίου έως και την 31η Ιουλίου καθημερινά εκτός Σαββάτου και Κυριακής από 07.00 έως 16.00.

Συγκεκριμένα, το ημερήσιο ωράριο των Σταθμών διαμορφώνεται ως εξής:

α) Ώρα προσέλευσης: 07.00-09.00
β) Ώρα πρωινού: 09.00-09.30
γ) Ώρα μεσημεριανού: 12.00-12.30
δ) Ώρα αναχώρησης 13.00-16.00

Ενδιάμεσα, κατά τις ώρες 09.30-12.00 πραγματοποιούνται οι δράσεις του παιδαγωγικού προγράμματος.

Οι Σταθμοί δεν λειτουργούν:

 • 24 Δεκεμβρίου έως 6 Ιανουαρίου
 • Μεγάλη Πέμπτη έως Κυριακή του Θωμά
 • Κατά τις επίσημες αργίες των δημοσίων υπηρεσιών

 

Όλοι οι Βρεφονηπιακοί και Παιδικοί Σταθμοί του Δήμου Διονύσου στελεχώνονται από το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό(παιδαγωγούς, βοηθούς παιδαγωγών, μάγειρες/μαγείρισσες, βοηθητικό προσωπικό καθαριότητας, νοσηλευτή). Επιπλέον, υπάρχει συνεργασία με παιδίατρο που παρακολουθεί την υγεία των παιδιών καθώς και με ψυχολόγο που παρέχει υπηρεσίες σε θέματα ψυχολογικής υποστήριξης παιδιών και γονέων, συνεργαζόμενος στενά με το παιδαγωγικό προσωπικό.

Με πρωταρχικό μέλημα την ασφάλεια των παιδιών, στου Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου μας, παρέχεται, εκτός από την φύλαξη-φροντίδα των παιδιών που φιλοξενούμε, παιδαγωγικό πρόγραμμα βασισμένο στις σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους και αντιλήψεις. Σχεδιάζεται λαμβάνοντας υπόψιν τις ανάγκες, τα ενδιαφέροντα και τα χαρακτηριστικά της ηλικίας των παιδιών, σεβόμενο παράλληλα και τον ατομικό ρυθμό ανάπτυξης κάθε παιδιού. Το παιδαγωγικό μας πρόγραμμα είναι ευέλικτο και σε αυτό περιλαμβάνονται επίσης, θέματα και δράσεις που μπορεί να αναδυθούν από τα ίδια τα παιδιά. Στόχος του παιδαγωγικού προγράμματος είναι η ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών: νοητική, συναισθηματική, κοινωνική και ψυχοσωματική.

 Καθ' όλη την διάρκεια της χρονιάς πραγματοποιούνται στους Σταθμούς ομαδικές αλλά και ατομικές ενημερώσεις γονέων, ομιλίες σε συνεργασία με τον ψυχολόγο πάνω σε διάφορα θέματα που απασχολούν τους γονείς, σχολικές εορτές και εκδηλώσεις σύμφωνα με τη σύγχρονη Παιδαγωγική (εργαστήρια, δρώμενα με τη συνεργασία και αλληλεπίδραση γονέων-παιδιών, μουσικοκινητικές παρουσιάσεις).*

Παράλληλα, το παιδαγωγικό προσωπικό μας επιμορφώνεται διαρκώς και ενημερώνεται για τα σύγχρονα παιδαγωγικά δεδομένα, μέσω της συμμετοχής του σε σεμινάρια που παρέχει το πρώην Ν.Π.Δ.Δ “Η ΕΣΤΙΑ”.

Επιπλέον, οι Παιδικοί Σταθμοί του Δήμου Διονύσου πληρούν όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας και διαθέτουν τις απαραίτητες πιστοποιήσεις καθώς και εφαρμόζουν τις οδηγίες και αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας αναφορικά με τη διατροφή, τη σίτιση, την υγιεινή αλλά και την εν γένει υγεία των παιδιών. Ακόμη, τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα που προβλέπονται όσον αφορά στον COVID-19( καθημερινή θερμομέτρηση του προσωπικού και των παιδιών, χρήση μάσκας από το προσωπικό, χρήση αντισηπτικών, απολύμανση επιφανειών και αντικειμένων- παιχνιδιών).

 

* Στα παραπάνω, λόγω μέτρων για τον Covid,έχουν υπάρξει τροποποιήσεις.

Προϊσταμένη Τμήματος Παιδείας και Προσχολικής Αγωγής

Γαρδικιώτη Γεωργία

Τηλ. επικοινωνίας : 210 8141700 (εσωτ. 206)

e-mail: gardikioti@dionysos.gr